Launch Slideshow

double dipping

double dipping

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp146%2Etmp_tcm48-297425.jpg?width=599

    true

    599

    Erik Tiemens

    The morning bathroom is brightened by floor-to-ceiling aqua glass tile and a recycled concrete countertop embedded with a confetti of sea glass. The countertop continues into the shower as a utility ledge. A peekaboo piece of clear glass separates the sin

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp14F%2Etmp_tcm48-297431.jpg

    true

    600

    Erik Tiemens

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp144%2Etmp_tcm48-297438.jpg

    true

    600

    Erik Tiemens

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp145%2Etmp_tcm48-297445.jpg

    true

    600

    Barbara Brown Associates

    The bathroom's floor plan.

A vacation home usually promotes languorous living, and no room encourages relaxation like a soothing bath. But sometimes bathing is a practical affair and saving time the essential goal. Instead of balancing these opposing functions—waking up and winding down—in one large room, the two realms were divided in this project. Two existing bathrooms nearby each other were reconfigured and optimized for the client, but one is also allocated to share with guests. “This is really a retreat just for the client,” says Brown of the decision to design A.M. and P.M. baths, “but she also wanted it to be comfortable for visitors.”

Clever design transformed the bathing room from an 8x10 space into an oasis of calm. A curvilinear tub on a maple base commands center stage. The platform's chunky legs are imitated on matching vanity cabinets. The same recycled glass tile from the kitchen back-splash finds its way onto the bathroom floor with larger squares of glass applied to the walls. “Because it was a small room, I kept the tile low as a tub surround,” says Brown. Natural wood caps the glass and outlines the top edge of the walls to make the room seem bigger than its square footage. Rice paper sandwiched inside a rectangular fixed window transmits natural light from the sky-lit stairwell. Brown particularly likes the feature because it preserves anonymity while offering a titillating silhouette to the stairwell.