Launch Slideshow

renovation / merit

The opportunity to purchase side-by-side apartments on the top floor of a Chinatown building allowed these clients to build the light-filled loft they really wanted. Although a structural partition between the two units had to stay, Höweler + Yoon Architecture made abstract interjections that open the core to the elements.

renovation / merit

The opportunity to purchase side-by-side apartments on the top floor of a Chinatown building allowed these clients to build the light-filled loft they really wanted. Although a structural partition between the two units had to stay, Höweler + Yoon Architecture made abstract interjections that open the core to the elements.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp6A6C%2Etmp_tcm48-262278.jpg

    true

    600

    Courtesy Höweler + Yoon Architecture

    The south-facing, open-air cube can be used as a private courtyard or a corridor between the kitchen and family room.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp6A6D%2Etmp_tcm48-262285.jpg

    true

    600

    Courtesy Höweler + Yoon Architecture

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp6A6E%2Etmp_tcm48-262292.jpg

    true

    600

    Höweler + Yoon Architecture

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp6A6F%2Etmp_tcm48-262299.jpg

    true

    600

    Courtesy Höweler + Yoon Architecture

    A circuit of lithe, airy living spaces wraps the edges of the newly combined apartments.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp6A70%2Etmp_tcm48-262306.jpg

    true

    600

    Courtesy Höweler + Yoon Architecture

    Natural light permeates a skylighted shower with etched-glass walls.

höweler + yoon architecture, boston

The opportunity to purchase side-by-side apartments on the top floor of a Chinatown building allowed these clients to build the light-filled loft they really wanted. Although a structural partition between the two units had to stay, Höweler + Yoon Architecture made abstract interjections that open the core to the elements.

Large skylights illuminate a bathtub and a shower, translucent room dividers disperse the natural light, and a clever interior courtyard invites the owners and their two children outside for morning coffee, moonlight conversation, or water fights. The 8-foot-by-8-foot courtyard is lined in red South American mahogany slats that slip inside on the adjacent kitchen wall. Opposite sets of sliding glass doors create an open-air thoroughfare. “At one point it's a cube, at another point it's a corridor,” says Eric Höweler, AIA.

One judge cited the courtyard as “a fabulous example of how an economic insertion reprograms the whole space. It's exquisitely detailed and achieves a level of poetry.”

principals in charge: Eric Höweler, AIA, and J. Meejin Yoon, Höweler + Yoon Architecture
project designer: Carl Solander, Höweler + Yoon Architecture
general contractor: John Benjamin, Benjamin Construction, Boston
project size: 2,200 square feet
construction cost: $200 per square foot
photography: Courtesy Höweler + Yoon Architecture.

product specs
bathroom and kitchen plumbing fittings:Franke Consumer Products; bathroom plumbing fixtures:Ann Sacks Tile & Stone; brick/masonry products, countertops:Stone Technologies; flooring (ceramic tile):Stone Source; interior paneling:Panelite; kitchen cabinets:IKEA; kitchen plumbing fixtures:Master Kitchen Supplies; range:Thermador; windows:Arcadia