Launch Slideshow

Entry courtyard.

Daeyang Gallery and House, by Steven Holl Architects

Daeyang Gallery and House, by Steven Holl Architects

  • Entry courtyard.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp3C35%2Etmp_tcm48-1718856.jpg

    true

    Entry courtyard.

    600

    © Iwan Baan

    Entry courtyard.

  • View from the street.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp42CD%2Etmp_tcm48-1718860.jpg

    true

    View from the street.

    600

    © Iwan Baan

    View from the street.

  • Fountain at entry, with the 'Symphony of Modules' motif seen throughout the house cast into the bamboo-formed concrete wall.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp46D5%2Etmp_tcm48-1718862.jpg

    true

    Fountain at entry, with the 'Symphony of Modules' motif seen throughout the house cast into the bamboo-formed concrete wall.

    600

    © Iwan Baan

    Fountain at entry, with the 'Symphony of Modules' motif seen throughout the house cast into the bamboo-formed concrete wall.

  • Process watercolors.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp4A70%2Etmp_tcm48-1718870.jpg

    true

    Process watercolors.

    600

    Courtesy Steven Holl Architects

    Process watercolors.

  • Roof plan.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp5677%2Etmp_tcm48-1718872.jpg

    true

    Roof plan.

    600

    Courtesy Steven Holl Architects

    Roof plan.

  • Gallery level plan.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp59B5%2Etmp_tcm48-1718875.jpg

    true

    Gallery level plan.

    600

    Courtesy Steven Holl Architects

    Gallery level plan.

  • Main level plan.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp5DFC%2Etmp_tcm48-1718879.jpg

    true

    Main level plan.

    600

    Courtesy Steven Holl Architects

    Main level plan.

  • Sections.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp62A0%2Etmp_tcm48-1718883.jpg

    true

    Sections.

    600

    Courtesy Steven Holl Architects

    Sections.

  • Elevations.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp68AC%2Etmp_tcm48-1718886.jpg

    true

    Elevations.

    600

    Courtesy Steven Holl Architects

    Elevations.

  • Pavilions with a garden-level reflecting pond.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp6D02%2Etmp_tcm48-1718889.jpg

    true

    Pavilions with a garden-level reflecting pond.

    600

    © Iwan Baan

    Pavilions with a garden-level reflecting pond.

  • Rectangular skylights beneath the reflecting pool allow daylight to enter the gallery below.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp705E%2Etmp_tcm48-1718892.jpg

    true

    Rectangular skylights beneath the reflecting pool allow daylight to enter the gallery below.

    600

    © Iwan Baan

    Rectangular skylights beneath the reflecting pool allow daylight to enter the gallery below.

  • A ramp and stair lead to the gallery level downstairs.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp738C%2Etmp_tcm48-1718895.jpg

    true

    A ramp and stair lead to the gallery level downstairs.

    600

    © Iwan Baan

    A ramp and stair lead to the gallery level downstairs.

  • In the living pavilion, wood paneling covers ceiling and walls.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp76D9%2Etmp_tcm48-1718896.jpg

    true

    In the living pavilion, wood paneling covers ceiling and walls.

    600

    © Iwan Baan

    In the living pavilion, wood paneling covers ceiling and walls.

  • The private gallery.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp7A35%2Etmp_tcm48-1718899.jpg

    true

    The private gallery.

    600

    Courtesy Steven Holl Architects

    The private gallery.

  • View of the house and gallery in its surrounding context.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp7D72%2Etmp_tcm48-1718903.jpg

    true

    View of the house and gallery in its surrounding context.

    600

    © Iwan Baan

    View of the house and gallery in its surrounding context.

  • Entry courtyard.

    http://www.residentialarchitect.com/Images/tmp80CF%2Etmp_tcm48-1718906.jpg

    true

    Entry courtyard.

    600

    © Iwan Baan

    Entry courtyard.

Category: Live
Award

Steven Holl’s Daeyang Gallery and House on a residential hillside outside of Seoul, South Korea, draws inspiration from composer Istvan Anhalt’s 1967 sketch of three fragments of a musical score entitled “Symphony of Modules.” In its built form, Holl’s 10,703-square-foot gallery and house comprises three distinct pavilions—one each for the actual residence, an entry hall, and an event space—all on top of a gallery volume that unifies the structure. The pavilion volumes are tied together by a thin film of water in the form of a shallow reflecting pool on the gallery roof; rectangular skylights under the water allow light to penetrate down to the gallery’s interiors. The datum of the reflecting pool is also evident from the entry gate, with grade-level bamboo-formed concrete walls, which contrast with the treated copper cladding of the pavilions above. Thin skylights in the pavilions’ ceilings echo those in the gallery below, and the charcoal-stained wood interiors in the pavilions, combined with full-height glazing, add light and warmth to the residence and reception areas.

“It’s fantastic the way the project integrates ideas about natural light, water, landscape, and materiality into such a coherent statement.” —Mark Yoes


Project Credits

Project  Daeyang Gallery and House, Seoul, South Korea
Client  Daeyang Shipping Co.
Architect  Steven Holl Architects, New York—Steven Holl, FAIA (design architect); JongSeo Lee (associate-in-charge); Annette Goderbauer, Chris McVoy (project advisers); Francesco Bartolozzi, Marcus Carter, Nick Gelpi, Jackie Luk, Fiorenza Matteoni, Rashid Satti, Dimitra Tsachrelia (project team)
LocalArchitect  E.rae Architects—Inho Lee, Minhee Chung, Hyoungil Kim
StructuralEngineer  SQ Engineering
MechanicalEngineer  Buksung HVAC+R Engineering
LightingConsultant  L’Observatoire International
GeneralContractor  Jehyo
Size  10,703 square feet
Cost  Withheld
Photographer  Iwan Baan