Launch Slideshow

Private Residence, Sebastopol, Calif.

Private Residence, Sebastopol, Calif.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/122CHDA_235_rgb_tcm48-554074.jpg

    true

    600

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/122CHDA_217_rgb_tcm48-554073.jpg

    true

    600

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/122CHDA_240_rgb_tcm48-554075.jpg

    true

    600

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/pr_Wakely609208_tcm48-401227.jpg

    true

    600

    David Wakely Photography

    Clerestory windows on the entry side of the house assist with cross-ventilation.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/pr_Wakely609230_tcm48-401229.jpg

    true

    600

    David Wakely Photography

    The master bedroom opens onto a deck connecting it to a stand of redwood trees.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/pr_Wakely609204_tcm48-401226.jpg

    true

    600

    David Wakely Photography

    The home's studio/garage.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/pr_Wakely609213_tcm48-401228.jpg

    true

    600

    David Wakely Photography

    Views from the dining area are framed by a glass-sided pop-up.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/Sebastopol_FloorPlan_tcm48-401230.jpg

    true

    600

    Courtesy Turnbull Griffin Haesloop Architects

    The home's floor plan.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/Sebastopol_SitePlan_tcm48-401232.jpg

    true

    600

    Courtesy Turnbull Griffin Haesloop Architects

    The home's site plan.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/Sebastopol_Section_tcm48-401231.jpg

    true

    600

    Courtesy Turnbull Griffin Haesloop Architects

    The project in section.

When architects Mary Griffin and Eric Haesloop first saw the land for this northern California project, they knew just how to site the house. They placed it over a slight dip in the landscape, so that it acts as a bridge between two existing stands of redwoods. Decks at either end flow into landscaped paths that lead to a pool and a garage/office. “I like the way it sits lightly on the land,” said one judge.

By pulling the decks to the sides of the house, Griffin and Haesloop were able to free up the long, glass rear façade to take in mountain vistas. “There's no deck furniture between you and the view,” Griffin explains. A glass-sided pop-up above that wall connects the view with the home's entryway and helps define the dining area in the open floor plan. The opposite wall provides extra structural support while holding floor-to-ceiling bookcases, as well as the main portion of a galley kitchen.

Project Credits
Entrant/Architect:
Turnbull Griffin Haesloop Architects, San Francisco
Builder:Sawyer Construction, Sebastopol, Calif.
Landscape architect:Landscape Office, San Rafael, Calif.
Structural engineer: Fratessa Forbes Wong, Oakland, Calif.
Living space: 1,800 square feet
Site: 2.5 acres
Construction cost: Withheld
Photographer: David Wakely Photography