Urban Renewal

Chicago, IL United States

 

Project Description

On Site

A New Chicago Home Makes City Life A Breeze.

Chicago is a terrific place to live. It has the blues, the lake, the steaks, landmark buildings by Sullivan and Wright, and in-town neighborhoods full of character. But there is the matter of the weather. Winters here are famously rough, and summer can be a brute too. All of which makes the quality of Chicago's indoor environments rather important. Urban houses everywhere must provide refuge from the public life that pulses outside the front door, balancing privacy and security considerations with the need for light, views, and access to the outdoors. But the issue seems especially pointed here. It was very much on the minds of Kim Clark and James Powell as they relocated to the Midwest, where Kim had grown up, from the milder climes of San Francisco. Says their architect, Larry Kearns, “There was certainly some trepidation about moving back to Chicago, with our long winters and limited daylight.” They need not have worried. Kearns and builder Mark Fraser delivered a house that creates its own elegant world without disengaging from either the natural environment or the vibrant city that surrounds it.

Typical Chicago lots are narrow and deep (this one is only 33 feet wide), giving even freestanding houses only a single elevation with which to express themselves. But while its turn-of-the-century neighbors lay on a full wardrobe of cornices, corbels, and bays, this building presents a restrained, finely tailored facade. “We wanted to build a contemporary home,” says Powell, “but we wanted a home that was very conscious of its context. We wanted to build a brick house; that's very Chicago.” With its orderly ranks of black-steel-framed windows and complete lack of ornament, though, this house represents a hybrid of the city's residential and industrial architectural traditions. The front porch is a simple steel affair with ipé decking and stair treads. Its canopy is a single sheet of frosted glass. “Some neighbors took issue with the austerity of the facade,” Kearns says. But he wanted to be honest in representing the character of the house, “not to muddy the waters in terms of what we were doing here.”

The mix of residential and industrial themes runs throughout the building. The front door opens into a combined entry hall, living room, and dining room. A cabinet-like coat closet veneered in American elm defines the entry hall, resting on the floor as if it had been simply set down there. The walls are white, with no casings or baseboards. The window sashes and frames, like the plate-steel hearth and fireplace surround, are painted black. A black steel bookcase floats against one wall. These basic elements—a simple box, brick on the outside and white on the inside; discrete, wooden containers placed within; and black steel accents floating at the edges—comprise the essential vocabulary of the house. But Kearns used this abbreviated vocabulary to make a couple of major statements.

One problem for houses on narrow urban lots is getting daylight into the center of the building. Kearns solved it here with a bold and simple move: splitting the building in two. The front and back halves of the house consist of twin four-story brick towers that are structurally independent, from the basement slab to the roof. Filling the slot between the towers is a glass-walled, glass-roofed stair hall that is both circulation hub and light well (see “Split Decision,” page 68). The stair's position, sandwiched between the brick “exterior” walls of the towers, creates the impression of two separate buildings sharing an unusually elegant fire escape. Its side walls are made up of thermal pane glass panels whose two inner surfaces are etched in an alternating, Venetian blind pattern that obscures the neighbors' view into the house but leaves slanting views of the sky unobstructed. The stair also serves as an organizing device for the floor plan, which locates public spaces at the rear of each floor and the more private rooms at the front.

To address another perennial urban challenge—a shortage of private outdoor space—Kearns turned an existing oversize alley garage into something like a magician's box. He carved into the existing structure to create a sheltered patio; ramped the garage floor downward to gain space overhead for a series of terraces that step from the garage roof to the patio; and capped the building with a deck, complete with plantings to screen off the alley. A zinc-wrapped volume connects the main building and garage. A fence of frosted glass in a black steel frame completes the garden enclosure. That's a lot of design packed into a very small area, but the effort pays off. The connected garage, with its heated slab floor, makes for easy arrivals and departures, no matter how ugly the weather. The multi-level complex of outdoor spaces supplies a surprising amount of running room for the owners' two young children. Equally important, it creates a pleasing visual backdrop for a house whose all-glass back wall would otherwise face an alley.

Fitting this much building into such tight quarters placed considerable demands on the builder. “There's over 150 yards of concrete in the garage,” Fraser points out, “but there are T-shaped alleys on both sides, so there was no room to get mixers in.” By necessity, he says, “we built the garage first,” parking a pumper truck where the living room now stands. Next to go up were the brick towers. Because the stair landings span the gap between them, Fraser had to crane the stair into place after the towers were built. That was only one of many details that scrambled the usual sequence of rough and finish operations. The welded steel bookcases that line so much of the house's interior hang 1 inch clear of the walls, on thin steel brackets. Each bracket extends through 4 inches of steel-stud furring and drywall and into its own ¼-inch-wide vertical slot in the bookshelf frame (with virtually zero tolerance for error) and had to be expansion-bolted and epoxied to the masonry wall long before the finish stage. The gallery floor that hangs over the kitchen space consists of 2¼-inch-thick laminated white oak planks laid as an open deck that spans some 4 feet between steel I beams. Of building a solid, squeak-free deck that looks this pretty from both sides, Fraser says, “That was cabinetry work.”

Much of the house is cabinetry work in a more literal sense, as the elm-clad-box motif repeats in a multitude of forms: closets, entertainment centers, the master bath enclosure, and a room-size built-in desk that wraps the edge of a second-floor opening to form the ceiling of the kitchen below. Unlike most Modernist details, which achieve simplicity at a high cost in labor, the box scheme actually expedited construction. Because most of the cabinetry is essentially freestanding, Fraser says, it required no templating. “We were able to get the shop drawings approved and get the cabinetry all finished and in storage, waiting to be installed. So it was really good for the schedule.” With their clean shapes, warm blond color, and handsome parallel grain pattern, these wood pieces are good for the feeling of the house too. (In the kitchen, the approach varies only in material: stainless steel at both cabinets and countertops.) Like the bookcases, they act more as furnishings than as structure, allowing the simple white-walled geometry of the rooms to read through. The effect is quiet, composed, and urbane, just the thing to take the edge off the urban environment without fleeing to the suburbs. When the winter winds blow and forecasters utter the words “lake-effect snowfall,” one could not hope for a better place to hole up.

 

Project Details

Urban Renewal
Location:
Shared by:
 
Project Team:
    Wheeler Kearns Architects, Architect
Consultants:
  • Builder: Fraser Construction 
  • Photographer: Steve Hall 
 
Project Scope:
Project Type:
Style:
Project Status:
Project Size:
    5,500 sq ft
 
 

Specified Products

Bathroom/Kitchen Cabinets: American Custom Woodworking; Bathroom Plumbing Fittings: Vola; Bathroom Plumbing Fixtures: Acorn and Duravit; Brick Products: Cushwa; Dishwasher: Miele; Doors/Skylights/Windows: Hopes; Garage Doors: Raynor; Garbage Disposer: Insinkerator; Hardware: Accurate; HVAC Equipment: Carrier; Kitchen Plumbing Fittings: Hansgrohe; Lighting fixtures: Bega, Gammalux, and Litecontrol; Metal Exterior Siding; Rheinzink; Oven: Miele; Refrigerator: Sub-Zero; Wall tile: Bisazza.

 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Custom Projects

 

Other Great Lakes Projects