The Tree Hugger

Chennai, Tamil Nadu India

Murali Architects

 

Project Description

The “TREE HUGGER” at chetpet is a contemporary house with exposed concrete, metal, steel, glass wrapping around the existing trees in the site.

The designer aimed at giving a contemporary grammar to the house creating a sculptured mass by retaining the existing trees

The entry undulates into the stone gathering plaza which opens to the vassal / mithan creating a typology in continuation to the past living.

The visitors are thereby entertained in the inviting green front amphitheatre which opens into the “Cementine Sculpture” created for the family of three children and the elderly mother, has series of levels with double height and triple height spaces.

The double height open planning of living, family hall and dining around the courtyard creates vertical volume connecting various levels of the house with the flow of roof planes.

A visual drama is created by means of natural lighting from the open courts reflecting the outdoor quality.

The large windows in every room floods the space with natural light and provide views of the outdoor green breathing pockets making the house lively and cheerful.

Thus the “TREE HUGGER” makes a bold statement to the spectators with technology and nature going together.

Status: Built

Location: Chennai, IN

My Role: Chief Architect

 

Project Details

The Tree Hugger
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Firm Name:
Project Team:
    Murali Architects
 
Project Scope:
Project Type:
Project Status:
Green Certifications:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Single Family Projects

 

Other India Projects