Spence Residence

Cornwall, CT United States

 

Project Description

A writer from Manhattan was ready for a change, longing for an open, expansive living space where she could commune with birds, bears and the natural world.

MA&D Principal, Alan Metcalfe and Betty Spence settled on a simple design: a sequence of outdoor and indoor spaces moving from the shelter of the garage and the intimacy of the sunny kitchen garden up a covered walkway into the house, letting layers peel away to reveal expansive views of the dramatic interior and the woods beyond. We created views from the house to focus on the sloped site’s scattered stone outcroppings, towering trees, wetlands, and abundant wildlife.

The house stylistically references local agricultural sheds, using red cedar for its exterior and roof decking, fir framing, and a red standing seam metal roof. On its south side, rock outcrops shelter a bountiful garden of raised beds of organic vegetables and flowers. The wraparound deck of Ipe wood overlooks a stunning vista dotted with bird feeders and an occasional visiting bear.

Tucked into the hillside, the front door opens into the main living areas on the second floor. Wide plank ash floors and a brightly colored kitchen open onto a wall of glass doors and porch beyond, while the adjacent living room is more intimate, featuring a wood stove, a Tim Prentice mobile and snug enclosing walls with high windows. High ceilings and windows of varying heights enliven the spaces with shadow, enriching the interior throughout the day and the seasons, while natural wood finishes, and brightly colored custom cabinets combine with a wood fired stove, crushed glass countertops and radiant heated flooring to create a sense of warmth and peace.

 

Project Details

Spence Residence
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Project Team:
    Alan Metcalfe, Lead Architect; Matthew Pickering, Architectural Designer; Jason Manning, Architectural Designer
Consultants:
  • General Contractor: Prause Building Construction 
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

 

Other New England Projects