Smith Residence, Malibu, Calif.

Malibu, CA United States

Tobias Architecture

 

Project Description

The design of the Smith Residence is ambitious in that it tailors a courtyard house to a sloping site.

The main level contains artfully integrated public spaces, namely the kitchen/family room area and the tri-part living/dining/music room.

The site is designed off the metaphor of stone wall ruins, terraced to create the courtyard at the approximate mid-slope area.

The majority of the mass sits atop this pad, acropolis like when viewed from the rear of the site. A three-story portion of the house creates a visual tie from the top of the site to the bottom, and provides a means of internal vertical circulation as well.

At the top of the site, street level, visitors are invited down to the residence by means of a well-spring at the gate and a stone path adjacent to a babbling brook which emphasizes the existence of the slope.

 

Project Details

Smith Residence, Malibu, Calif.
Location:
Shared by:
 
Firm Name:
Project Team:
    Lester Tobias, Principal
 
Project Type:
Project Status:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

  • Lizer dream home

    Dike, Iowa, United States

    Struxture Architects - Jesse Lizer, AIA

  • IndyMod One

    Indianapolis, Indiana, United States

    Axis Architecture

  • CITY COTTAGE

    Indianapolis, Indiana, United States

    ONE 10 STUDIO Architects

 

Other Pacific Projects