Seaside Residence

Southampton, NY United States

 

Project Description

Seaside Residence

An existing non-descript structure, perched above the crest of the dune between the ocean and bay, was thoroughly transformed. We utilized clearly defined volumes, simple, durable, yet elegant materials and details instilling a strong connection between the indoors and out.

An infinity edge pool was placed between the house and bay, bridging the two bodies of water, helping to mask the street.

The public spaces were located on the upper floor, extending out onto a series of decks. A wooden cantilevered trellis extends through the house from ocean to bay. The lower floor is separated into guest and owner spaces. The master bath extends out onto a private, louvered deck, allowing ocean and bay breezes while maintaining privacy.

Highly efficient mechanical and lighting systems, an extensive insulation package, high performance glass and sun shading reduce the structure’s overall footprint. Assemblies, materials and finishes were chosen for their simplicity, sustainability, low maintenance and harmony with the sea, sand and vegetation of the site. They include aluminum doors and windows, weathered cedar rain screen siding, matte plaster interior walls and plain sawn oak floors.

 

Project Details

Seaside Residence
Location:
Shared by:
 
Project Team:
    Michael Lomont, Frederick Stelle, Jared London, John Whelan
Consultants:
  • Interior Designer: Eleanor Donnelly 
  • General Contractor: Roboco 
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

 

Other Mid-Atlantic Projects