Sands Point Residence

Sands Point, NY United States

 

Project Description

Builder's Choice and Custom Home Awards Finalist

A 1950's ranch house was brought into the 21st century and integrated with the landscape. The project is a model for the sustainable reuse of the traditional suburban house.

A glass pavilion for living, cooking and dining activities was added to the original structure, and connects the house to new terraces, gardens, a swimming pool and outdoor living spaces. With glass on three sides, the openness of the new pavilion contrasts with the quiet, protective character of the original structure which is used for bedrooms, bathrooms, and a study.

The sustainability strategy included:

· reuse of the existing structure and much of the mature landscape.

· insulate and seal the envelope of the existing house including all new windows and

doors.

· minimize summer cooling with high performance glazing, deep overhangs, and

good sun screening.

· minimize winter heating with dark stone floors and a radiant heating system.

 

Project Details

Sands Point Residence
Location:
Shared by:
 
Project Team:
    Jescorp Construction Inc., Builder, Jehrico, N.Y.
Consultants:
  • Structural Engineer: Robert Silman Associates 
  • MEP Engineer: Bladykas Engineering 
 
Project Type:
Room Or Space:
Style:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    4,940 sq ft
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Custom Projects

 

Other Mid-Atlantic Projects