PC Pile House

Shizuoka Japan

Shigeru Ban Architects

 

Project Description

From the Architects:

This house doubles as a studio for a photographer, built on a steeply sloping site which rises up from the road at a 45-degree angle. The client desired the maximum degree of transparency within a limited budget. A structural system was devised that used 300mm posts of pre-cast concrete to directly support the roof and floor slabs. The floor slab, at 9 meters above the ground, is made from laminated I-shaped wooden structures (10 meters long, spaced at a pitch of 5.5 meters), which rest on the surface of pairs of girders which connect the front and the rear precast concrete piles. The piles penetrate through the building introducing a visual contrast to the white floors and ceiling, which frame the views of the landscape. The south and east sides are fully open to the views with the use of glazed doors, and the north and the west sides are fitted with a double layer of translucent poly-carbonated panels.

For more information about Shigeru Ban's 2014 Pritzker Prize, please read http://www.architectmagazine.com/architecture/shigeru-ban-architects-wins-the-2014-pritzker-prize_o.aspx

 

Project Details

PC Pile House
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Firm Name:
 
Project Scope:
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Single Family Projects

  • Lizer dream home

    Dike, Iowa, United States

    Struxture Architects - Jesse Lizer, AIA

  • IndyMod One

    Indianapolis, Indiana, United States

    Axis Architecture

  • CITY COTTAGE

    Indianapolis, Indiana, United States

    ONE 10 STUDIO Architects

 

Other Japan Projects