Orleans Residence

Orleans, MA United States

Charles Rose Architects

 

Project Description

2005 RADA

Custom / More Than 3,500 Square Feet / Merit

Strung out along the lip of a naturally occurring bowl, this glass-and-cedar house reinforces the forms in the landscape. The project's thin L footprint contains a main house, an art studio/guest apartment, and a detached office tower. Despite its size and spread, however, the year-round house feels transparent, warm, and human. Charles Rose, AIA, achieved those qualities by positioning the major rooms—dining room, living room, and master suite—on the south side of the house, which has long, languid vistas across Pleasant Bay to the ocean. The roof swoops upward in response to the water view but is lower along the bowl, creating more intimate spaces for the kitchen and a secondary bedroom. “We wanted to make this big gesture, fitting the rooms into the site rather than starting with a big rectangle,” Rose says. The judges admired the project's “nice spatial qualities, well-crafted detailing, and interaction with the site.”

 

Project Details

Orleans Residence
Location:
Shared by:
 
Project Team:
    Charles Rose, Principal In Charge/ Project Architect.
Consultants:
  • General Contractor: Scott Sisson 
  • Landscape Architect: Stephen Stimson 
  • Interior Designer: Haynes Roberts 
  • Photography: John Edward Linden 
 
Project Scope:
Project Type:
Room Or Space:
Project Status:
Project Size:
    7,000 sq ft
Construction Cost:
    $2,100,000
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Custom Projects

 

Other New England Projects