Laurance S. Rockefeller Preserve

Grand Teton National Park, Moose, WY United States

Carney Logan Burke Architects

 

Project Description

The Interpretive Center and its related trails represents a gift of an 1,100 acre inholding of land on the shores of Phelps Lake from Laurance S. Rockefeller to the National Park Service to benefit and educate the public. Because this project tells the story of environmental stewardship and conservation, the client wanted a “quiet” building designed to fit gently into the landscape and encourage a closer understanding of the ecology of place.

The 7,000 sf building is self-guiding, with the goal of awakening the senses so that visitors may gain a heightened appreciation of the surrounding landscape. More like a chapel than a visitor center, the L-shaped, rectilinear order of the building curves to an apse-like form at its south end. Here, vertical wood slats reminiscent of old barns with gaps between boards, bring narrow slits of light into a contemplative space, suggesting the spiritual power of nature.

In both medium and message the building advances environmental responsibility, with sustainable materials and methods of paramount importance in design from the building itself to every piece of furniture, also designed by Carney Logan Burke Architects. This building is the first to achieve LEED-Platinum status in the National Park Service and in the state.

For more information, please visit: http://clbarchitects.com/projects/rural_community/laurance-s-rockefeller-preserve-54/#

 

Project Details

Laurance S. Rockefeller Preserve
Location:
Shared by:
 
Project Team:
    John Carney, Kevin Burke, Eric Logan & Jeff Lawrence
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Green Certifications:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

 

Other Mountain Projects