L Residence

Omaha, NE United States

 

Project Description

This filmmaker's apartment reinterprets the use of poché to support Baroque theatricality and proposes a cinematic architecture of sequence and frame. The use of “virtual poché” in the Baroque to hide service spaces is updated through a cinematic emphasis on thinness and surface instead of solidity and mass. The apartment occupies the top floor of an Art Deco-era hotel converted to condominiums. A challenge posed by the site is that despite 15-foot ceilings, the windows were small and low. We conceived the living space as a pseudo-exterior, pushing private and utilitarian spaces behind a wall of Oak veneer. A private roof deck above is accessed from stairs in the compressed space of the poché. The strategy is evident in how we organized the plan: utilitarian spaces hug the inside of the L-shaped condominium and bedrooms occupy the ends leaving an open loft for work, everyday life and entertaining. To contrast the crisp wood wall, we treated other spaces with a volumetric application of color such as the “blue zone” of the virtual poché. Bathrooms and bedrooms have unique colors so that each space takes on its own personality. Custom CNC-perforated paneling and flush rolling doors with hidden hardware animate the apartment.

 

Project Details

L Residence
Location:
Shared by:
 
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Construction Cost:
    $850,000
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

  • Hudson Valley Spa

    Staatsburg, New York, United States

    Andre Tchelistcheff Architects

  • COUNTRY HOUSE

    Calabria, Italy

    BRAINFACTORY - ARCHITECTURE & DESIGN

  • Shop/House

    Washington D.C., District of Columbia, United States

    E/L Studio

 

Other Plains Projects