Johnson Kitchen

Boulder, Colorado

Melton Design Build

 

Project Description

The primary goal of this project was to develop a sensible design that would meet the needs of a family of six who enjoy spending time in the kitchen cooking together. Our design objectives included creating a functional layout with generous storage and counter space, providing appropriate circulation space and flow designed for multiple users, successful incorporation of casual dining and social interaction, and choosing low-maintenance finishes and accents. We were looking to design a kitchen layout that would accommodate not only appropriate storage and counter space, but also provide multiple work areas for a variety of functions. Design objectives include: •Functional layout with generous storage and counter space. •Appropriate circulation space and flow designed for multiple users. •Incorporation of casual dining and social interaction. •Creation of a light bright space. •Providing low-maintenance finishes and accents. Designing a kitchen layout that would accommodate not only appropriate storage and counter space, but also provide multiple work areas for a variety of functions presented the following challenges: •Separation of work triangle from primary circulation routes. •Providing prep areas for multiple functions and users. •Maximizing natural light in a large space. In response to the challenges described above the kitchen design incorporates the following combinations of planning and problem solving: •Major appliances located opposite of the kitchen entry separates the work triangle from primary circulation. An under counter beverage refrigerator near kitchen entry keeps circulation away from work areas. •An island with sink provides central prep area, while counter space adjacent to seating bar provides socially interactive prep area. •A large bay window adjacent to the sink brings in light to the entire kitchen space. Special features include: •Built-in desk and device charging area. •Walnut cabinetry at kitchen island. •Interesting and colorful accent tile at backsplash and seating bar.

 

Project Details

Johnson Kitchen
Location:
Shared by:
 
Firm Name:
Project Team:
    Tom Cattany
Consultants:
  • Architect: Tom Cattany 
  • Kitchen & Bath Designer: Laura Ginther 
  • Interior Designer: Laura Ginther 
 
Project Type:
Project Status:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects