Idaho Club Residence

Sandpoint, ID United States

Hendricks Architecture

 

Project Description

This home is designed to take advantage of great views in all directions. The home overlooks Lake Pend Oreille, one of the largest lakes in the northwestern United States, with additional views to two different mountain ranges and a ski resort.

The home’s exterior is a rustic blend of wood and stone elements, with an inviting timber frame style covered entrance and front porch. Except for a private putting green, landscaping has been kept to a minimum. Much of the natural vegetation has been left as is, lending even more charm to the home’s feel as a mountain hideaway. Porches, patios, decks and firepits abound to take advantage of the incredible views.

Once you enter the home, a bridge is seen overhead, leading to a circular three level rotunda that serves as an anchor for the home. The main floor also consists of a guest bedroom, a large kitchen, dining area, and a great room with high ceilings and timber trusses.

The bridge above connects the circular stair tower to the master wing, which includes a master bedroom facing 45 degrees towards Schweitzer Ski Resort. The couple likes to snowboard at Schweitzer on the weekends, so they get a first glimpse of the weather on the mountain first thing in the morning. The upper level also includes a large master bathroom and closet, as well as an office and a library accessed by a hidden door in a bookcase.

In the daylight basement below, there is a game room and bar area with a fireplace, along with a media room, another guest bedroom, a wine room, and access to a covered spa outdoors. The bar area has pendant lighting shaped from wine bottles, which perfectly describes the couple who loves to entertain friends and family.

 

Project Details

Idaho Club Residence
Location:
Shared by:
 
Firm Name:
Project Team:
    John Hendricks - Principal Architect, Duncan Bean - Project Architect
Consultants:
  • Structural Engineer: Alpine Engineering 
  • Landscape Architect: Site Specific Design 
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    5,600 sq ft
Construction Cost:
    $1,500,000
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

  • Hasenacher

    Zurich, Switzerland

    Stelle Lomont Rouhani Architects

  • Cove Residence

    Water Mill, New York, United States

    Stelle Lomont Rouhani Architects

  • Aucoot Cove

    Marion, Massachusetts,

    Hutker Architects

 

Other Mountain Projects