Family Share Residence

Seattle United States

 

Project Description

The Family Share custom house, completed in late 2012, was designed with an accessory dwelling unit to take advantage of an allowance in the single family zoning code in Seattle. The primary dwelling, 1330 square feet on the upper two stories, is home to a mother and teenage son. The accessory dwelling, 795 square feet, provides a leasable smaller space for a tenant or downsizing in the future. Designed to minimize its footprint on the site and embrace the site’s topography, the new home was purposely made smaller than the original 1930’s house.

Seattle based RE Store began by completely deconstructing the original home so that its salvaged parts could have a new life in other design applications. The new design for the home is modern with a sustainable theme, incorporating a palette of natural materials. The Paperstone, wood and steel staircase connects the open-plan living, dining areas and kitchen to the upstairs bedrooms and open library. Exterior decks extend the main interior living spaces while sliding glass panels allow the primary bedroom to connect.

Stylishly visible from all rooms in the open interior living spaces are two complementary objects, both lit from within, a frosted lexan pantry and a slatted reclaimed fir bathroom, with wood sourced from Windfall Lumber. Throughout the home, finishes are simple and minimal: polished concrete flooring, bright-white walls, and formaldehyde-free sapele and maple cabinetry. The main kitchen is outfitted with Ecotop counters and a custom sapele wood island that has large, handle-free pullout drawers on the cooking side and a built-in wine rack on the other. Maximizing storage, a custom built-in apple plywood bench and open wooden box shelves provide extra space.

A model of efficiency, the home maximizes the performance of the envelope of the building. The reclaimed fir car decking wrapped around the exterior from Windfall Lumber, creates the rainscreen siding and is sourced locally from a deconstructed warehouse in Tacoma WA. In addition, access to daylight through high-performance glazing, solar preheat for domestic hot water needs, in-floor radiant heating and a green roof created by the owner adds to the efficiency.

The Family Share project is proof that shared living can enliven spirits and enrich the lives of its inhabitants. Family Share was a selection of the AIA Seattle Explore Home Tour in 2013 and a selection of the AIA Seattle Future Shack 2012 Exhibit at 4Culture.

 

Project Details

Family Share Residence
Location:
Shared by:
 
Project Team:
    Bradley Khouri | Principal
 
Project Scope:
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    2,125 sq ft
 
 

Specified Products

Windfall Lumber Reclaimed Douglas fir

Stylishly visible from all rooms in the open interior living spaces are two complementary objects, both lit from within, a frosted lexan pantry and a slatted reclaimed fir bathroom, with wood sourced from Windfall Lumber.

Windfall Lumber Reclaimed Rainscreen

A model of efficiency, the home maximizes the performance of the envelope of the building. The reclaimed fir car decking wrapped around the exterior from Windfall Lumber, creates the rainscreen siding and is sourced locally from a deconstructed warehouse in Tacoma WA.

 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Multifamily Projects

 

Other United States Projects