(Already have an account? Log in)

Registration

Not sure? Read the benefits of registration.

Need help registering? Send us an email!

Create a new account with Residential Architect!

* Required fields
 
 
OR

Register using your Social Network:

 
 

Cornelia Residence

Chicago, IL United States

Wilkinson Design Corporation

 

Project Description

A derelict industrial building situated between two elevated train tracks was transformed into a light-filled home for a family of four. An interior courtyard was cut out of the 5,000 square foot single story former wood shop to bring natural light and ventilation and create a central focal point that can be seen from every room in the house. Taking clues from the existing roof structure, which was intentionally warped to shed water, a partial second floor housing an elevated family room has a roof form that elaborates on this condition.

The U-shaped roof directs rainwater into a cistern located beneath the courtyard and is used for landscape irrigation. Additional green features include geothermal heating, high-efficiency soy-based foam insulation, locally fabricated cabinets, and 800 square feet of photovoltaic panels on the roof. Timbers salvaged from the roof were repurposed as stair treads.

Challenges to be overcome consisted primarily of creating privacy on a fairly exposed property. The site is visible to thousands of train commuters per day. Privacy was achieved through the use of translucent glass in selected windows. Views out were directed at controlled landscapes and the iconic "EL" structure itself

 

Project Details

Cornelia Residence
Location:
Shared by:
 
Project Scope:
Project Type:
Project Status:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Single Family Projects