Casa Xafix

Aguascalientes Mexico

Arkylab

 

Project Description

The place is a regular 12x25 meters plot located in an elevated zone at the northwest side of Aguascalientes city, with an east front and having the privileged view to the Cerro del Muerto's sunset in the back.

The project responds to the needs of a four member family, zoning areas by levels. It has the lower plan for social activities, the upper plan for rooms and services and the top plan as a work studio with a terrace.

The construction takes up from the north side of the lot, leaving a garden in the south to allow a dialogue with all the house spaces, strengthening the interior-exterior relation in a private way. A closed facade emerges to the outside, revealing only the entrance to the house inside a volume game that spins and moves around a vertical axis that joins them.

Indoor areas are structured through a path that goes across the house lengthways. A double and a half height space is cut by a glass corridor, letting light pass and turning itself into the backbone of access to every space of the house.

The condition of the site is approached generating a studio terrace that closes the view to the nearest buildings and opens it to the city panorama on the east and the beautiful sunsets on the west. The roof garden is perforated with skylights that feed the bathroom of natural light and bright as light ghosts at night into the top.

The constructive system applied is based on polystyrene panel walls covered by cast-in-place concrete plates, giving pleasing thermal and acoustic conditions without the use of climate comfort mechanized systems, conforming its materiality with natural exposed elements as wood and marble.

 

Project Details

Casa Xafix
Location:
Shared by:
 
Firm Name:
Project Team:
    Luis Morán, Christian Mujica, Mauricio Rubalcava, Cynthia López, Giselle Maragued, Hugo Lamas, Elena González, Luis Silva, Javier Calzada.
Consultants:
  • Civil Engineer: José Ángel Ortiz Lozano 
 
Project Scope:
Project Type:
Room Or Space:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    300 sq m
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

  • Hasenacher

    Zurich, Switzerland

    Stelle Lomont Rouhani Architects

  • Cove Residence

    Water Mill, New York, United States

    Stelle Lomont Rouhani Architects

  • Aucoot Cove

    Marion, Massachusetts,

    Hutker Architects

 

Other Mexico Projects