(Already have an account? Log in)

Registration

Not sure? Read the benefits of registration.

Need help registering? Send us an email!

Create a new account with Residential Architect!

* Required fields
 
 
OR

Register using your Social Network:

 
 

Blur Loft - Lightened Aerie

Milwaukee, WI United States

KBS Construction, Johnsen Schmaling Architects, Benjamin Moore

 

Project Description

K+B Studio: Kitchen

Lightened Aerie

A new residence on the top floor of a cold-storage facility converted to living units, Blur Loft is named for the translucent panels that diffuse daylight through its interior. But the “living hall,” the Milwaukee apartment’s combined cooking/dining/living space, gets its light and views unfiltered. Stretching along the building’s broad eastern exposure, the room enjoys “absolutely amazing views to downtown and across to the lake,” says architect Brian Johnsen. Because the kitchen is partly open to the dining/living areas, Johnsen and partner Sebastian Schmaling gave it a crisp, tightly organized appearance. “We wanted to make it as understated and simple as possible,” Johnsen explains, “but very highly functional for cooking.”

The cabinet layout accentuates the horizontality of the larger space, with wide, deep wenge-faced drawers handling most of the undercounter storage. “They aren’t interrupted by numerous verticals or changes of cabinet door direction,” Johnsen notes. The wall cabinets’ uplift doors form horizontal bands of wenge and etched glass, the latter lit from behind with low-voltage fixtures. When evening activity shifts from the kitchen to the adjacent dining area, he says, “It becomes this very ethereal lighting characteristic, transmitting a lot of moodiness.”

The ceiling, which drops over the kitchen to conceal structural elements and mechanical runs, jumps up near the outside wall to emphasize the height of the city-view windows. Taking advantage of an awkwardly located structural column, Johnsen and Schmaling framed the vertical element with a serpentine counter of carbonized bamboo. “The bamboo band intervenes between floor, counter, walls, and ceiling,” Johnsen says, its relatively uniform color picking up the darker shades of the more variegated bamboo flooring. Folding the prosaic function of a countertop into a sculptural form, he says, “it defines the interaction between the kitchen, a small eating area, and the dining room.”

 

Project Details

Blur Loft - Lightened Aerie
Location:
Shared by:
 
Project Team:
    Johnsen Schmaling Architects, Architect.
Consultants:
  • Photographer: Doug Edmunds 
  • Builder: KBS Construction 
 
Project Scope:
Project Type:
Room Or Space:
Project Status:
 
 

Specified Products

Cooktop: Wolf; Dishwasher: Miele; Lighting Fixtures: Eureka, Halo; Oven: Wolf; Paints: Benjamin Moore; Plumbing Fittings: Hansgrohe; Plumbing Fixtures: Blanco; Refrigerator: Sub-Zero.

 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Custom Projects

  • Topo House

    Blue Mounds, Wisconsin, United States

    Johnsen Schmaling Architects

  • Sol Duc Cabin

    Olympic Peninsula, Washington, United States

    Olson Kundig Architects

  • Park Passive

    Seattle, Washington, United States

    NK Architects