Launch Slideshow

Separate but Equal

Separate but Equal

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1435806975_1111a_ra_DR_Prvdnce1_tcm48-1009506.jpg

    true

    600

    John Horner

    3six0 Architecture removed layers of carpet and acoustical ceiling tiles to convert this factory building into a loft with two separate living areas.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1433403818_1111a_ra_DR_Prvdnce2_tcm48-1009507.jpg

    true

    600

    John Horner

    The husband’s space is highlighted by angular details that include wood, MDF, and steel.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1365283446_1111a_ra_DR_Prvdnce3_tcm48-1009508.jpg

    true

    600

    John Horner

    The design team retained whatever valuable materials it could, restoring the wood floors and cleaning the 11-foot-tall load-bearing brick walls.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1983489946_1111a_ra_DR_Prvdnce4_tcm48-1009510.jpg

    true

    600

    John Horner

    The husband’s bathroom continues the angular lines as the space features a honed granite vanity and tub surround, dark gray slate floors, and frosted glass wall tiles.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1952891170_1111a_ra_DR_Prvdnce5_tcm48-1009511.jpg

    true

    600

    John Horner

    On the wife’s side of the loft, casework continues with glass doors and a more monolithic expression.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1824077585_1111a_ra_DR_Prvdnce6_tcm48-1009512.jpg

    true

    600

    John Horner

    The wife’s live/work space is more light-filled and airy, marked by soft, rounded corners, translucent panels, frosted glass tiles, and soapstone.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1486719447_1111a_ra_DR_Prvdnce7_tcm48-1009513.jpg

    true

    600

    John Horner

    The kitchen area in the wife's loft space.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1081577163_1111a_ra_DR_Prvdnce8_tcm48-1009514.jpg

    true

    600

    John Horner

    The wife's bathroom is much lighter with more delicate finishes compared with the husband's.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1027638657_1111a_ra_DR_Prvdnce9_tcm48-1009515.jpg

    true

    600

    John Horner

    The loft space made uninterrupted straight lines nearly impossible; the firm found a workaround with custom built-in millwork and storage units.

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/1266445760_1111a_ra_DR_Prvdnce10_tcm48-1009516.jpg

    true

    600

    Courtesy 3six0 Architecture

  • http://www.residentialarchitect.com/Images/779337464_1111a_ra_DR_Prvdnce11_tcm48-1009517.jpg

    true

    600

    Courtesy 3six0 Architecture

    The loft's floor plan.

The benefit of old buildings is they’re often blessed with desirable characteristics and good architectural bones that make them ideal for open-plan living. Perhaps that’s why an artist who specializes in ceramics and light-reflective installations and her husband bought this loft space in a 1900s factory building located in Providence, R.I.’s jewelry district. They asked local firm 3six0 Architecture to tailor the loft into two distinct spaces.

“We were asked to convert half of the loft into her live/work space,” says project architect Olga Mesa, LEED AP. The husband was slated to remodel the other half of the loft to his liking, Mesa says, but in the end the couple decided to have the firm execute the build-out.

Measuring 4,000 square feet, the space had an odd trapezoidal shape with awkwardly located columns that thwarted straightforward divisions of the space. Because the wife likes light-filled, serene environments and the husband likes raw materials, the design team developed two architectural characters: “cloud,” which has soft rounded corners and appears seamless, white or translucent; and “stack,” which has a more constructed look with wood or MDF with steel details.

“We organized the two loft spaces by mingling cloud and stack into walls and storage spaces,” Mesa says. “Each character is grounded accordingly, stack on his side and cloud on hers, but one is never in isolation from the other.”

Casework and detailing continued the conversation between the two spaces, Mesa says. The architects conceived the husband’s area as “stacked volumes slowly spreading and transforming from closed cabinets to open shelves,” while on the wife’s side casework continues with glass doors and a more monolithic expression.

The design team retained whatever valuable materials it could, restoring the wood floors and cleaning the 11-foot-tall load-bearing brick walls. It also kept the layout for the plumbing and mechanical chases but updated the systems with energy-efficient replacements.

“We applied energy-efficient window treatments to the large original windows and salvaged the few wood floor boards that had to be replaced, from which furniture commissioned by the clients was built,” Mesa explains.

Materials play a key role in open loft spaces, and this project was no exception. Used to reinforce the spatial strategy, materials include MDF panels, blackened steel, dark gray slate tiles, and honed black granite in the husband’s space, while on the wife’s side the designers used gypsum board, Lumasite resin panels, frosted glass, white tiles, Douglas fir, basaltina stone, and soapstone. Yin and yang, blending effortlessly together.

click to see next project