Julia Heine/McInturff Architects

Back in 2013, Maryland-based firm McInturff Architects successfully converted a 1950s midcentury modern house into a more updated, modern one. The project was a total transformation. What was formerly a one-story modern cube atop a walkout basement now functions as a sensible, three-story home erected from sloping hill in Takoma Park, Md. 

Prior to the renovation, the residence’s lower level, or basement, was a drab space with low ceilings and contained the kitchen, living, and dining areas. The leve above houses three small bedrooms.

Julia Heine/McInturff Architects

With the newly integrated story, the house has freed up space, and features an open space floor plan, providing easy access and transition to the aforementioned areas that were moved up a level. The new exposed staircase is comprised of several wooden slats and supported by metal beams. A woven, metal wire partition articulates the separation of space. The client, a local builder, also worked as a contractor on this project, giving the designer access to construction materials.

The rear façade features a massive bay window spanning the top two floors, with views to the surrounding forest, and steel frames making geometric forms to mimic the overall shape. The other windows on each side are centralized within simple black metal casings comprising the exterior. Surrounding these features are a series of rectangular, colored slats. The chosen swatches of burnt orange, powder blue, teal, and ochre are inspired by one of Richard Diebenkorn’s Ocean Park paintings. On the roof, voids let natural light seep in, highlighting the bright interiors that used to be dimly lit.

See more of this project on ARCHITECT's Project Gallery, when it was featured for the AIA Maryland Design Awards.