Posted on:

Willson Hospice House

reThink Wood

Shared By





  • Structural Engineer: Uzun & Case

Project Status


Year Completed



34,000 sq. feet

Project Description

The 34,000 square-foot Willson Hospice House is a welcoming, approachable building that conveys its connectedness to the south Georgia community it serves. Warm, familiar materials like stained cedar, pine, Douglas-fir, and cork impart texture and natural color, and help to create an inviting environment. Extensive birch millwork and panelling in patient rooms disguise medical outlets and switches, making the spaces home-like instead of clinical. The design emphasizes transparency, incorporating views into the heavily treed landscape wherever possible. Major gathering rooms feature high, exposed fir plank ceilings, glulam beams, and tall wood-and-window walls function as lanterns, glowing at dawn and dusk. The LEED project’s ambitious sustainability goals were achieved with the help of renewable and recyclable wood structural and finish materials. Willson Hospice was also the first healthcare facility in the world to receive Audubon International’s Signature Silver Sanctuary designation.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X