Project

Posted on:

Whittier College, Science & Learning Center

Steinberg

Project Name

Whittier College, Science & Learning Center

Project Status

Built

Year Completed

2016

Size

88,000 sq. feet

Client/Owner

Whittier College


ARCHITECT

Team

  • David Hart
  • Joseph Sion
  • Vikas Shrestha
  • Josie Park
  • Edmund Rivera
  • Andrea Stalker
  • Juan Garcia
  • Bob Lavey


Project Description

During a master planning effort in 2012, Steinberg helped Whittier College envision a complete renovation of the 1966 Stauffer Science Building. Every student at Whittier is required to take coursework in the sciences, and the old-fashioned building needed updating to accommodate 21st-century modes of teaching and learning. Four goals were established for the Science and Learning Center: It should serve as a Campus Hub, Showcase Science, Foster Collaboration, and Ambody a Sense of “WOW.”

Steinberg’s team proposed seismic and accessibility upgrades, as well as new utility infrastructure and equipment. Following the improvements, the building would be capable of supporting modern science pedagogies, particularly those rooted in technology, collaboration, and interdisciplinary study.

The long, elevated rectangular form of the existing building was re-appropriated to create a more eye-catching exterior and improve the building’s relationship to the campus. Facing the campus quad, a nearly continuous glass facade is interrupted by terra-cotta pop-outs that serve as cross-disciplinary break-out alcoves. This naturally lit circualtion space provide views out to the campus and views from the campus to the continuous activity within, inviting pedestrians to participate in the learning process.

Abundant transparency activates space that was formerly defined by walls and closed doors. Labs and classrooms, all of which have been reconfigured, feature at least one glass wall, revealing student endeavors to passersby. Open study spaces are strategically located throughout the building, creating the opportunity for students and faculty to have meaningful interactions beyond the classroom.

The sense of “WOW” starts on the first level in the airy two-story lobby, where a staircase in the shape of a DNA helix provides a new circulation route up to the campus proper. Capping the building’s transformation, a fifth floor “penthouse” provides inspiring views, unique classroom environments, and dedicated terrace space for the astronomy program’s telescopes.
Advertisement
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X