Posted on:

Warau Valley House

Parsonson architects


Project Status


Year Completed



500,010,000 sq. feet
View all (2) images

Project Description

The property is located in the Wairau Valley, 10 minutes from Blenheim and close to the Wairau River as it snakes along the edge of the northern hills, a patterned rural landscape of farms, orchards and vineyards.

The house has a strong connection to the land spatially and materially. There is a sense of encampment, where different interlinked pavilions offer different areas of occupation and privacy or openness.

The spaces are housed beneath low sloping gable forms where boundaries are blurred between the land and building. Heavy lined concrete walls and structures feel part of the land and are used to define indoor and outdoor spaces. The gable roofs float over these to provide shelter and the comforts of home. The landscape is cultivated; lines of orchard trees and vines mark the land in regular patterns.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X