Posted on:

Villa 4.0


Shared By



Hilversum, the Netherlands




  • Mecanoo

Project Status


Year Completed



542 sq. meters



View all (9) images

Project Description

A bungalow in Naarden built in 1967 was extended and transformed by Dick van Gameren into a contemporary villa. The visionary design led to a timeless house that reflects the personalities and needs of its owners. Previous renovations closed off the original heart of the house from the living space and entrance hall.

The renovation restores the relationship between the landscape and the house that had disappeared over the years. Sustainability also played an important role. This renovation marks the fourth version of the house. Using the existing structure as a basis, the elevations and roofs were updated.

Insulating materials were added and windows and facade elements were replaced. Removing the walls in the centre of the villa created space for a new living hall that overlooks the landscape on four sides.Two geometric roof constructions with skylights contribute to a spacious and light atmosphere. Adjacent to the living hall, a new glass pavilion extends towards the flowing stream. A fruitful collaboration with various partners ensured the sustainable ambitions of the house were fulfilled.

As part of the garden design by Michael van Gessel, felled trees from the site were stored as firewood for the ultra-efficient wood-burning stove in the kitchen.

A heat pump, solar water heating system and LED lighting address all other energy-intensive requirements such as the heating, cooling, hot water and electricity. IDing designed the timeless interior to echo the architecture.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X