Project

Posted on:

VIA 57 West

Bjarke Ingels Group (BIG)

Shared By

greigobrien


Project Name

VIA 57 West

Project Status

Built

Year Completed

2016

Size

861,113 sq. feet

Client/Owner

Durst Fetner Residential


Team

  • Bjarke Ingels
  • Thomas Christoffersen
  • Beat Schenk
  • David Brown
  • Aleksander Tokarz
  • Alessandro Ronfini
  • Alessio Valmori
  • Alvaro Mendive
  • Benjamin Schulte
  • Birk Daugaard
  • Celine Jeanne
  • Christoffer Gotfredsen
  • Daniel Sundlin
  • Dominyka Mineikyte
  • Eivor Davidsen
  • Felicia Guldberg
  • Florian Oberschneider
  • Gabrielle Nadeau
  • Gül Ertekin
  • Ho Kyung Lee
  • Hongyi Jin
  • Julian Liang
  • Julianne Gola
  • Laura Youf
  • Lucian Racovitan
  • Marcella Martinez
  • Maria Nikolova
  • Maya Shopova
  • Mitesh Dixit
  • Nicklas A. Rasch
  • Ola Hariri
  • Riccardo Mariano
  • Steffan Heath
  • Stanley Lung
  • Tara Hagan
  • Thilani Rajarathna
  • Tyler Polich
  • Valentina Mele
  • Valerie Lechene
  • Xu Li
  • Yi Li




Keywords

2015 P/A Awards

View all (37) images

2016 Residential Architect Design Awards
Multifamily Housing: Award

Text by Amanda Kolson Hurley

Conceived as a hybrid between a courtyard apartment building and a tower, VIA 57 West in New York City combines the density and intimacy of the former with the height and visual drama of the latter. One corner of the structure is pulled up to a peak of 467 feet, forming a broad slope down to the Hudson River, an arrangement which allowed the Bjarke Ingels Group to maintain views for a neighboring building, also owned by the Durst Organization.

Apartments in the 831,000-square-foot building are arranged in a herringbone pattern to capture daylight and views, and the central courtyard, which is lined with amenities such as a children’s room and game room, offers ample green space. The Scandinavian-inspired interiors are simple, with white walls and oak floors; a staggered-brick wall in the lobby adds texture. “This project is innovative and commendable,” juror Kevin Kudo-King said. “I like the common spaces, but was disappointed in the units, which seem staid compared to the rest of the building.”


This is one of twelve American projects on the 2016 World Architecture Festival shortlist.

By Ian Volner

Manhattan is not quite a stranger to offbeat typological experiments: Pyramidal multi-use buildings and sprawling indoor–outdoor complexes were quite popular 40 or so years ago, before developers lost their nerve and started going for anodyne context-iness. So BIG’s West 57th is, in a sense, a return to form—and a big, jagged, twisting V of a form, at that.

Rising from a simple rectangular base, each of the 1.003-million-square-foot building’s four elevations appears entirely different from the next, the effect of carefully contrived cutaways that bring light and views (the Hudson River to the west, the skyline to south and east) to all of the 700 apartments within. This visual dynamism is complemented by a programmatic complexity unusual in a residential high-rise: Public-facing street-level storefronts, art displays, and an improved pedestrian streetscape bring a little action to what has long been a very dull enclave of West Midtown. A grand staircase connects these to a verdant central courtyard on the third floor that echoes the proportions of nearby Central Park, with some apartments opening directly onto the courtyard.

The overall sense of a private building with a public dimension—and one in which the boundary between the two spheres is deliberately blurred—seems in keeping with the Copenhagen- and New York–based designers’ avowed “Scandimericanism,” a blending of their open, socially minded Danish outlook with a rougher Gothamite edge. This hybridization is also expressed in a materials palette that mixes natural elements like cork and oak with decidedly urban ones like blackened steel and exposed brick.

Project Description

This project is a winner in the 2017 AIA Housing Awards in the Multifamily Housing category.


FROM THE AMERICAN INSTITUTE OF ARCHITECTS

VIA 57 WEST creates a new typology – the “courtscraper.” VIA combines the advantages of the European perimeter block and the traditional Manhattan high-rise: the compactness, density, and intimacy of a classic courtyard building, with the airiness and the expansive views of a skyscraper. By keeping three corners of the block low and lifting the north-east corner up towards its peak, the courtyard opens views towards the Hudson River, bringing low western sun deep into the block and graciously preserving the adjacent tower’s views of the river. The slope of the building allows for a transition in scale between the low-rise structures to the south and the high-rise residential towers to the north and east of the site. The sloping roof consists of a simple ruled surface perforated by terraces, each one unique and south-facing. Every apartment gets a bay window to amplify the benefits of the generous view and balconies.


FROM THE ARCHITECTS:

VIA is a hybrid between the European perimeter block and a traditional Manhattan high-rise, combining the advantages of both: the compactness and efficiency of a courtyard building with the airiness and the expansive views of a skyscraper. By keeping three corners of the block low and lifting the north-east corner up towards its 450 ft peak, the courtyard opens views towards the Hudson River, bringing low western sun deep into the block and graciously preserving the adjacent Helena Tower's views of the river. The form of the building shifts depending on the viewer's vantage point. While appearing like a pyramid from the West-Side-Highway, it turns into a dramatic glass spire from West 58th Street. The courtyard which is inspired by the classic Copenhagen urban oasis can be seen from the street and serves to extend the adjacent greenery of the Hudson River Park into VIA. The slope of the building allows for a transition in scale between the low-rise structures to the south and the high-rise residential towers to the north and west of the site. The highly visible sloping roof consists of a simple ruled surface perforated by terraces - each one unique and south-facing. The fishbone pattern of the walls are also reflected in its elevations. Every apartment gets a bay window to amplify the benefits of the generous view and balconies which encourage interaction between residents and passers-by. 
Advertisement
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X