Posted on:

Throop Residence

Studio Dwell Architects

Shared By



  • Mark Peters

Project Status



4,500 sq. feet


Design Awards

View all (8) images

Project Description

Filling the Gap Like a missing tooth in a child mouth giving way for the new, this project served to help complete a gap in the urban fabric of this intimate residential street in the West Loop of Chicago. The groups of row-houses were built in the 1890’s, some showing wear and some torn down over the years. Infilling this lot provided challenges for building new; to not disturb the physical structures of old row-houses and to respect the existing scale and street line. The current zoning allowed for a building two stories taller than the existing row-houses on the block. To keep in scale, the new residence matched the existing row-house height on the front, while setting back the upper floor 16 feet so as not to be seen from the street. Typical of row-houses, delivering light into a residence that only has two sources-its front and back, required and new design approach. The solution was to incorporate a combination of skylights, vertical open rooms and transparent walls and floors throughout, allowing natural light to dance down through the residence. Staggering these open rooms not only provided a continual light source but maintained an intimate scale for the spaces. Exposed white masonry interiors aided in bouncing light and blurred the lines from exterior to interior spaces.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X