Posted on:

Three Views / A House

New Wave Architecture

Shared By

August King



  • Shahin Heidari
  • Lida Almassian
  • Maryam Amanpour
  • Sheida Ghotbi
  • Soheila Zahedi
  • Ilnaz Ashayeri
  • Elnaz Shokravi
  • Fatemeh Honarbakhsh


  • Building Enclosure/Artwork: Yaghoub Abedpour

Project Status


Year Completed



2,800 sq. feet
View all (28) images

Project Description


It is inevitable that the innate trend of human being is tangled to natural landscape, The location of project is Mosha site in the vicinity of north side of Tehran in domains of Alborz mountains.

Intensive topography and location between mountains with sightseeing to flat plain of Mosha, inspired us to create sense of suspension and wide view for all spaces.

Our goal of merging nature with human life led us to have vertical distribution of functions with less land occupation for building and hence allocates more portion of land to design landscape.

The adopted shape for this project is a transverse volume with direction from domain to Mosha plain, so the form of three cantilevered boxes, with specific rotation to each other, comes out. Consequently additional spaces are generated, whereas a ceiling of each story is the terrace of another. Apparently high slope of site provides perfect sense of suspension for each box. Functions are distributed from upper to lower level respectively.

For having endless view, the sides of the boxes facing the plain have floor-to-ceiling windows with numerous panoramic views. Here windows acting a role more than just an opening or constructional element, They are like a transparent curtain between in and out that overflow interiors with natural vision.

An inclined cylindrical shaft is located in the intersection point of boxes which covers the stairs and has shaped a void that due to its position supplies an oblique view among all three levels and improves family interactions.

Sense of nature is flowing inside spaces moreover to all aspects with using wood as one of basic natural elements in building that can be seen in floor and wall of sport rooms and in stairs which is moving upward from lower levels to the upper ones. For saving Purity of the form building is covered with one single white shield which is made building’s volume distinctive and bright in domain of mountain.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X