Project

Posted on:

The Cardinal at West Center

Modus Studio

Shared By

modusstudio


Project Name

The Cardinal at West Center

Location

831 W. Center Street




72701

Project Status

Built

Year Completed

2014

Size

370,605 sq. feet

Construction Cost

$24,358,652

Client/Owner

West Center Partners, LLC


Team

  • Chris Baribeau, AIA
  • David McElyea, Assoc. AIA
  • Aaron Speaks, Assoc. AIA
  • Graham Patterson, Assoc. AIA
  • Allison Vandever, Assoc. AIA


Certifications and Designations



Style

Modern

View all (13) images

Project Description

The Cardinal is a collegiate multifamily infill project located on a two-acre site adjacent to the University of Arkansas. This exceptionally walk able site forms the northern edge of an aging residential neighborhood, which gives the Cardinal a unique opportunity to be a catalyst for growth in Fayetteville’s urban core.

Inspired by the dense and varied housing surrounding the site, the Cardinal’s design makes use of layered scheme to engage the context in a sustainable and modern format. A simple palette is sculpted to address views, orientation and properly position amenities. As density makes projects viable, articulation drives the site massing. Balconies are alternately carved and projected from the conceptual mass to create variations in the façade that are playful and purposeful.

The interior spaces reflect the clean lines and form of the exterior in a warm palette of durable and healthy materials. Accessibility to natural light, views, and fresh air are at the root of each unit’s design. Numerous amenity spaces, including roof decks, study areas and courtyards, are designed to draw together the diverse student community. To reinforce active design and support a healthy community, the main club lounge and entry are connected to residential levels above by an active staircase. An exterior stair at the northwest corner of the site provides a visual connection to pedestrian movement, particularly the student commute to the heart of the university’s business campus nearby. By design, the parking structure is hidden from the urban edge in an effort to remove the casual car commute from the daily life of a resident—a strong shift from the predominantly suburban habits of most southern students.

The sustainable culture of the Cardinal draws a new and distinctive demographic – a generation seeking something better than the multifamily status quo of concrete walls and windows, an aesthetic beyond traditional norms. This project seeks to embrace the fresh tendencies of modern design to provide a lively and engaging environment for those who inhabit the complex.
Advertisement
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X