Posted on:

Student Recreation Center

Dake Wells Architecture

Shared By



Missouri State University - West Plains

Project Status


Year Completed



12,000 sq. feet

Construction Cost




View all (13) images

Project Description

Funded by a grant from the Federal Emergency Management Agency combined with a self-imposed student activity fee, this new student recreation center for Missouri State University-West Plains provides much needed multipurpose recreation space for students and faculty. In addition, the facility serves as a community safe room capable of withstanding an EF-5 tornado. The building is nestled into its sloping site and anchored to the campus with a twisting band of Cor-ten steel. This Cor-ten wall retains earth along the sloping entry approach and visually connects the building to two campus icons – a clock tower to the west and a bronze grizzly bear sculpture to the southeast. The concrete enclosure of the building is developed as a rough textured outer layer revealing a smooth inner layer that recalls peeling tree bark from the area’s logging history and site specific trees. This 12,000 square foot facility provides a NCAA sized basketball court with two cross courts, volleyball, racquetball, and technology integration for multi-media presentations.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X