Posted on:

Ross Circle Residence-Chamber Plot


  • General Contractor: Lawrence Construction
  • White Owl Woodworks

Project Status




Room or Space



View all (3) images

Project Description

Chamber Plot
K + B Studio / Bath

Neal Schwartz, AIA, describes the original master suite in this Bay Area Mission-style house as “a weird warren of rooms where you had to walk through the closet to get to the master bath.” He replaced the maze with an open, multifunctional room for sleeping and bathing, and infilled it with a mahogany chamber containing water and clothes closets. “I tried to solve everything with a single box that you can walk around or through,” Schwartz explains. “It gives you a lot of bang for your buck.”

On the sleeping side of the 525-square-foot room, the floor-to-ceiling box serves as an oversized headboard that echoes the size and shape of a facing window wall. Concealed within the box is a walk-through closet and separate toilet room. Three sets of sandblasted glass doors offer visual privacy or open up to a tall mirror at one end with reflected views of leafy birch trees outside. A matching double vanity with flat-front cabinets, a soaking tub, and a frameless glass steam shower occupy the bathing area on the back side of the box.

With the exception of the divided-light wood windows, which suggest the home's Mission exteriors, the revamped master suite is a showcase of contemporary detailing. “The words our client used to describe what he wanted for this space were much more modern in concept,” Schwartz explains. An open layout, a strong connection to nature, and a lavish, spalike retreat were top priorities. “By keeping the perimeter more like the rest of the house, we had the freedom to create a different world inside.”
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X