Posted on:

Roger and Peggy Madigan Library

Murray Associates Architects PC.

Shared By



One College Avenue



Pennsylvania College of Technology

Project Status


Year Completed



104,800 sq. feet

Construction Cost

View all (17) images

Project Description

The design of the 104,000 s.f. Roger and Peggy Madigan Library responds to the College’s goal for the library to become a campus destination for students and the community. The result is a series of interconnected spaces affording the ability to connect with multiple points of service throughout the 1,000 seat facility.The new Madigan Library totals 104,800 square foot, and houses 400,000 volumes, including 25,000 reference volumes and 70,000 volumes in the law collection. The second structure constructed adjacent to the main entrance, this building features a facade consisting of over sized cast stone metal panels and glass curtain wall. Sunshades line the east edge of the two story reading room. A 90- foot long skylight introduces natural light into the interior common spaces on the second floor and onto the primary walkway on the first floor. A modern interpretation of the traditional reading room receives controlled natural light, making it a favorite among students.

The new campus library provides opportunities for the community by use of the “members” program, which allows residents of Williamsport to check out books, utilize the Gallery for lectures, conduct research on any of the permanent computers, and use the printing, binding, and copying machines which are located on both the first and second floors. In addition to the stack areas, the facility contains two instructional classrooms, a technology lab, teacher’s learning center, archive areas, an art gallery and a café. An outdoor patio provides an opportunity to enjoy the landscaped gardens.

Private study rooms located on both the first and second floors provide quiet study for groups of two to twelve students. The larger of these rooms supports projection multi-media projects onto wall mounted screens. The many interior details enhance the feeling of warmth and heritage, as for example, the custom designed end panels for the book stacks which incorporate stainless icon reminiscent of the custom clock tower located at the main entrance.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X