Posted on:

Reveley Classroom Building for the Center for Forest Nursery and Seedling Research at the Franklin H. Pitkin Nursery, University of Idaho

Patano Studio Architecture


  • DCI Engineers
  • General Contractor: Quality Contractors

Project Status


Year Completed



2,130 sq. feet
View all (2) images

Project Description

Although designers took a straightforward, conceptual approach for this modern interpretation of a wood box, the result is anything but ordinary. Working in collaboration with Idaho wood industry partners, the design team expressed locally-produced wood materials throughout, including FSC- and SFI-certified dimension framing lumber, cedar siding, engineered wood I-joists and glulam beams. They even harvested Western Larch from the University of Idaho’s experimental forest, dried it in University kilns and milled it for the flooring. Wood-based cellulose provides insulation while exposed T&G wood decking and glulam beams provide surface variation outside the walls to disperse sound and avoid amplification or resonance. Interior walls are clad with veneered wood panels, each of which highlights a particular Idaho wood species. The 2,130-square-foot structure contains a classroom, three faculty offices, a nursery sales office and a social gathering space.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X