Posted on:

Pierson's Way

Bates Masi + Architects

Shared By



  • Paul Masi AIA, LEED AP

Project Status



7,400 sq. feet


Design Awards

View all (7) images

Project Description

This house is located in a private oceanfront community established in the 19th century. Due to its history, most houses in the neighborhood are more conservative in style and more modest in scale than contemporary oceanfront communities. The clients desired a house that would fit within this context but would accommodate their large growing family and reflect their modern aesthetic tastes. The design meets these goals by referencing the nearby agrarian vernacular buildings, specifically gabled potato barns embedded in the ground. A unique structural system was employed to create a false ground plane that slopes up from grade to the second floor, masking the scale of the house when viewed from the street. While the first floor is dedicated to guests and entertaining, the second floor is reserved for the family. The elevated ground plane that surrounds the family bedrooms is planted with a vegetated roof system. Within the plantings, intimate outdoor spaces are carved for small gatherings, including a fire pit and spa with views of the ocean. Sloping portions of the elevated ground plane include paths to connect the family areas with the more public entertaining areas on grade. The second floor interior and exterior spaces are supported by an unconventional structural system of 7” thick glue-laminated wood beams lying flat on their sides supported by steel girders and columns. This structure eliminates the necessity of traditional wood framing and structural elements and was left exposed as the finished ceiling surface throughout the ground level spaces. The unique structure allows for a number of design opportunities: the material transitions seamlessly from inside to outside as a 12’ by 90’ long cantilever, stairs treads are cut from the same material to expose its thickness, and cylindrical recesses are carved out of the wood ceiling to transform surface mounted fixtures into unique lighting elements. This method of carving translates to the casework throughout the house. A custom sofa in the family room is fabricated out of the massive glue-laminated wood beams and carved out to create side tables and drink rails. Materials traditionally used on agricultural buildings are selected for their low maintenance, durability, and ability to gracefully weather over time. Cedar and weathering steel are executed in nontraditional ways. Alaskan yellow shakes monolithically clad the roof and sidewalls. The shake coursing exposure is four times larger than the typical coursing to reduce the apparent scale of the house. The weathering steel references the corrugated steel often used on barn roofs. Weathering steel self seals to create a durable, low maintenance cladding. The warm, earthy tones of these materials blend with the weathered houses that surround it. By referencing the local vernacular and elevating the ground plane, this large house is rooted within the landscape and becomes a cohesive addition to the neighborhood.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X