Posted on:

Phoenix House

Anderson Anderson Architecture

Shared By



  • Mark Anderson, Peter Anderson

Project Status



4,400 sq. feet


Design Awards

View all (8) images

Project Description

The Phoenix house is not built in Phoenix, but is named for the mythical bird that rose from the ashes of fire to start a new life. This home on a hillside site looking across San Francisco Bay to a panoramic view of San Francisco and the Golden Gate Bridge is a rebuild following a tragic fire. The original house was built in 1952 by Berkeley architect Henry Hill for the family of a local lighting fabricator who collaborated with many important Bay Area artists, artisans and architects, from early masters such as Julia Morgan and Bernard Maybeck, to the region’s mid-century modern masters. With this legacy, the original home was filled with works of art and craft from local craftspeople and the family’s travels in Asia and the Middle East, much of which was lost in the fire. Now in the hands of the fourth generation of the original family, the owner charged the architects with the design and construction of a new building on the original courtyard footprint, not a copy of the original, but a new design that collaborates with the ideas of the original architect, and transposes these ideas to what one might imagine would be Hill’s interests in building technology today. The new architects synthesized modernist ideas about site, landscape, light and space with local materials and traditional carpentry forms, new tools and methods of building. Employing off-site prefabrication of modular components, CNC cutting and milling of timber frame, window, and millwork components, and laser cutting of all steel components, the building represents a confluence of traditional and experimental technologies. The low-slung, light-filled house is built around a central garden courtyard shielded from the typically strong winds of the site. Views, light, privacy and natural ventilation are all carefully modulated on each surface to harness natural qualities and attributes of the site while maximizing indoor/outdoor comfort and minimizing energy consumption. Using local, natural materials, practicing resource-conscious building, and implementing energy efficient fixtures and systems, pre-planned chases, conduits and connections for future energy production systems and evolving media technologies, the house is intended to bridge the celebrated qualities of mid-Twentieth Century modern Bay Area life with future technologies and environmental responsibilities.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X