Posted on:

Outside-In Loft

Höweler + Yoon Architecture

Shared By



  • Carl Solander
  • General Contractor: John Benjamin
  • Courtesy Höweler + Yoon Architecture.

Project Status



2,200 sq. feet

Construction Cost


Room or Space


View all (5) images

Project Description

2008 RADA
Renovation / Merit

The opportunity to purchase side-by-side apartments on the top floor of a Chinatown building allowed these clients to build the light-filled loft they really wanted. Although a structural partition between the two units had to stay, Höweler + Yoon Architecture made abstract interjections that open the core to the elements.

Large skylights illuminate a bathtub and a shower, translucent room dividers disperse the natural light, and a clever interior courtyard invites the owners and their two children outside for morning coffee, moonlight conversation, or water fights. The 8-foot-by-8-foot courtyard is lined in red South American mahogany slats that slip inside on the adjacent kitchen wall. Opposite sets of sliding glass doors create an open-air thoroughfare. “At one point it's a cube, at another point it's a corridor,” says Eric Höweler, AIA.

One judge cited the courtyard as “a fabulous example of how an economic insertion reprograms the whole space. It's exquisitely detailed and achieves a level of poetry.”
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X