Posted on:

New Residence on the Water

Richardson Architects


Project Status



4,000 sq. feet

Certifications and Designations



View all (5) images

Project Description

The original intent had been to save and remodel the existing 1960’s structure. When powder post beetles were discovered, the existing structure needed to be demolished and a new FEMA compliant house designed and built.

The scheme is designed to maximize views to Mt.Tam to the west around to the Golden Gate Bridge to the northeast. Privacy and view protection for the neighbors was also a consideration. The two masses: a bedroom wing and a public/living space wing are separated and defined by the flat roofed stair hall.

Fireproof, and slat air proof materials are incorporated, including a weather screen of Resysta panels fabricated from rice husks, and long used in Asia for boat decks. The wood shutters in the front provide privacy from the uphill neighbors across the street while allowing light and air to penetrate the interior.

Mill Valley architect - Richardson Architects
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X