Posted on:

Morris House

Martin Fenlon Architecture

Shared By





Tom & Heidi Morris


  • Martin Fenlon

Project Status


Year Completed



1,700 sq. feet

Construction Cost

View all (10) images

Project Description

This project, located in the Highland Park area of Los Angeles, consists of an addition and renovation to an existing ranch house situated on a gently down-sloping lot with an exceptional view. With the goal of maximizing light and space on a limited budget, the design was developed and modified in an improvisational manner by the architect and the owners over the course of construction.

The living, dining, and master bedroom and bathroom areas were extended out from the back of the existing house in a contrasting wood-clad addition, forming a new carport underneath. The newly extended spaces have floor to ceiling glass walls, which let in an abundance of natural light and frame the expansive view. The roof of the main living space is punctured by a centrally placed skylight (reminiscent of ancient Roman compluvia, a centrally placed opening in the roof that brought in natural light and collected rainwater), which releases unwanted hot air out of the passively cooled space. Skylights also puncture the renovated kitchen which is now continuous with the living and dining areas. Together, these spaces flow out onto the new outdoor deck, where a sun-breaker frames the sky, transitioning from the interior to the exterior beyond.

Given the collaborative, improvisational nature of the project, multiple visions coincided in place of a typically singular one, with a result that is both rigid and relaxed; the addition hovers formally over the landscape, while casually integrating with the ground beneath it as a stair descends to an unfurling wood-clad runway.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X