Project

Posted on:

Mixed-use Development in Xiamen

Aedas

Shared By

d.doris.chu

Location

Xiamen

Client/Owner

C&D

Project Status

Concept Proposal

Size

175,000 sq. meters

Style

Modern

View all (3) images

Project Description

Aedas recently won a competition to design a bay front, mixed-use development in Wu Yuan Wan, Xiamen, China.

The mixed-use development comprises a shopping mall, a five-star hotel and two SOHO towers with a total gross floor area of 175,000 square meters. With an aim to become the centre piece of a new master plan, it will be a new retail landmark and a well integrated complex that responds to its watery surrounding.

Inspired by the ancient Chinese character for water, the three curvilinear strips define the podium massing. The SOHO and hotel towers are designed with a simple north-south circulation flow that echoes the water flow from north to south and responds to different nodal points around the site. The towers are aligned in the west side of the site, creating a terrace massing for the podium where mall patrons can enjoy the beautiful bay view of Wu Yuan Wan on the terrace and rooftop.

The architecture for the retail mall takes its inspiration from ripples and interference in the water's fluid surface. The design team broke away from the conventional opaque box of retail design and used layered vertical blades with various degrees of opacities to allow visual interaction between the interior and exterior.

This project is scheduled to be completed in 2015.
Advertisement
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X