Posted on:

Mendon Mountain Kitchen

Roaring Brook Constructors, Inc.

Shared By



  • Robert Parker

Project Status



400 sq. feet


Watermark Awards

View all (6) images

Project Description

Our clients log cabin portion of their home was a series of small dark rooms that did not take advantage of the locations views and sun. To make matters worse the kitchen was isolated in the back corner of the house away from the views and light. This simply did not fit their outdoor lifestyle, their large family gatherings nor their informal style of entertaining. The design centered around the kitchen as a gathering space set into a timber framed addition with large expanses of glass and room to help or just hang out. The new Kitchen layout focuses on the concept of cooperative cooking and informal entertaining. The preparation/cooking island allows multiple people to participate in prep and cooking. A separate prep sink close to the range, and accessible from either side, has a pull-out sprayer so it can double as a pot-filler for the range. The sink island again has multiple prep areas. A custom milled, wood bar top with stools provides a place for family and guests to be in the kitchen and connected to the action yet be separated from the functional work areas. This dual island setup and offset spaces provide for multiple cooking and prep areas while allowing for full circulation around the work center. The back wall area has the refrigerator, pantry, microwave drawer and warming drawer. This layout gives easy access for the cook or cooks while allowing access to the refrigerator and microwave without disturbing the cooking and prep operations. A sliding door provides direct access from the Kitchen to the redesigned deck for outdoor grilling and dining. The natural finishes and timber framing blended with the old log cabin and satisfied the owners outdoor rugged mountain style. Picture Captions New #01 This kitchen enjoys spectacular short and long range views and all day sunshine. From the first cup of coffee in the morning to the last glass of wine in the evening the view changes as fast as the weather and as varied as the seasons. New #02 The Douglas Fir timber frame and Spruce ceiling connect seamlessly to the original log home. The original Log cabin roof structure was removed and rebuilt with the new timber valley framing to tie the old to the new. New #03 360 degrees of circulation allows many levels of participation from helping the cook to socializing. The layout lends itself to easy setup for buffets as well as easy access to the breakfast/game table or to the dining room. New #04 The offset and angled islands provide multiple work stations, prep spaces and relaxation zones. Before #01 The existing kitchen was in the back corner of the house with no direct sun and no view. The kitchen lacked good working space for helpers nor space for guests to socialize. Before #02 This wall of the original Log home was removed along with that section of the roof structure. Compare this view to the New #01.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X