Posted on:

Master Suite Renovation

Rohrer Studio

Shared By



  • Dianne Rohrer

Project Status



750 sq. feet




Design Awards

View all (9) images

Project Description

Project Summary: The clients for this master bedroom suite renovation requested a peaceful, parental oasis, with a graceful transition to the adjacent traditional home. Increased privacy and creating an open feeling space were primary concerns, but the biggest challenge was accommodating more program within the existing footprint: zones for sleeping, lounging, writing, art collection, mini bar, TV, walk-in his & her closets, dressing table, master bath, double vanity, water closet, and large shower. Solutions: • The new entry is tucked into the profile of a corridor cabinet original to the house. The existing layout allowed views straight into the bed and bath zones that are blocked by the new entry plane, which screens views while showcasing art. Concealed linen storage occurs between entry and art while a concrete threshold bridges new and old. • Slender walls create vertical planes that appear to lift the low ceiling height. Voids between adjacent planes house program such as mini bar, TV, and storage. • Lines of wood define areas with varying roof profiles, which providing concealed storage and accent lighting. • The new fireplace develops a warm sense of center. • Plaster-in lighting provides the sense of integral light. • Flush, flangeless air slots supply HVAC while the unit hides above the closets and return tucks behind the headboard – all within the existing ceiling of under 8 feet • Concealed exhaust is provided through reveals in the water closet cabinet, vanity mirror and shower. • Pocket doors throughout maximize space and accommodate required clearances. • The material palette was selected for its ethereal characteristics – while reinforcing the original historic palette throughout the rest of the house. Materials include: plaster, oiled white oak, linen, limestone, woven carpet, low-iron glass, blackened steel, pigmented concrete and full-height wood blinds. • The entering firm designed the custom bed and sofa, as well as selected all furniture. The mirrored night stands were the only existing items the client wished to reuse. Adjacent wood in their reflection, as well as polished steel in new tables, bench legs and desk base help tie them into the new space.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X