Project

Posted on:

MARTIN'S

Studio Ardete

Shared By

abhimanyu, studio ardete


Project Name

MARTIN'S

Location

Plot no 266, Industrial Area, Phase -2




134109

Project Status

Built

Year Completed

2015

Size

5,150 sq. feet

Client/Owner

Mr Saravkaam Gulati


Team

  • Prerna Kaleru
  • Anusha Sharma


Room or Space

Exteriors

Style

Modern

View all (25) images

Project Description

Project Name : MARTIN’S
Location : industrial area Panchkula Haryana (INDIA)
Program : Industry
Area : 5150sqft
Completion : 2015
Architectural firm : Studio Ardete
Principal designer : Ar.Badrinath Kaleru
Design Team : Ar.Prerna Kaleru,Ar Sanchit Dhiman,Ar Anusha Sharma.
Photo credits : Mr Purnesh Dev Nikhanj
The project, located on an industrial site in Panchkula, India, presented a unique problem for the architects, necessitating them to come up with an unusual solution.
A Furniture factory cum display center and an adjacent building, both owned by the client needed to be visually connected so as to give them a common facia. The client wanted to present the viewer/guest with a unified front as far as the buildings were concerned. But as per the local by-laws, only metal fabrications could be used to achieve the same. Since, both the buildings had their own individual characteristics and different internal planning, no drastic measures could be employed. A method needed to be devised wherein the desired could be achieved without altering the existing design.
Finally, a concept was developed that would allow just that.
An external screen of expanded metal mesh was unanimously decided as the best solution. Further, to make the design site sensitive an additional layer of FRP panels was added, which also helped in reducing south heat gain.
The FRP panels were created in the industrial workshop of the Furniture factory itself as the designers wanted the exterior to be synchronized with the core of the factory. A mould was custom made for the panels based on the inputs given by the client and design specified by the architects.
The dazzling yellow of the panels was deliberately decided upon to provide a contrast to the dull grey of the metal mesh. The unconventional design of the façade provides a relief from the monochromatic, regular surroundings.
Advertisement
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X