Posted on:

Manchester Drive

Baran Studio Architecture

View all (8) images

Project Description

The design was conceived as an intersecting volumes, with each being expressed formally and spatially as independent elements. The larger envelope is representative of the private and connective spaces, such as bedrooms, bathrooms and circulation. The projected volumes reflect the public spaces, such as living and screening rooms, and office. Each is articulated through form and material, expressed on the interior and exterior of the building.

The project faced several design challenges. First, it needed to capitalize on the sweeping views of the San Francisco Bay while maintaining privacy. This was done by opening up public space more as they rose, with the uppermost spaces being the most open, and by connecting large open interiors to outdoor spaces that were hidden from the street. Private spaces were then separated through recesses and screen walls. Second, the project had to integrate into the neighborhood without copying the adjacent traditional styles. This was accomplished by echoing form and proportion, but omitting details such as trim and window style.

Ultimately, the project is integrated into the context, both in terms of the surrounding buildings and the larger environment of the Bay Area. This results in an architecture that is completely connected and fluid, from the inside to out.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X