Posted on:

Maggie's Gartnavel

Office for Metropolitan Architecture (OMA)



The Maggie's Centre Trust

Project Status


Year Completed



534 sq. meters

Construction Cost

View all (2) images

Project Description

Maggie’s Gartnavel (2011) is nestled among the woodland in the grounds of Gartnavel General Hospital. Rem Koolhaas’s design organizes the building around a central courtyard. The striking, single-level building is designed as a sequence of interconnected L-shapes that create clearly distinguished areas—an arrangement that minimizes the need for corridors and hallways and allows the rooms to flow from one to another. Lily Jencks, daughter of Maggie and Charles, designed the internal courtyard plantings and the wooded areas outside the Centre. Her landscape design provides a buffer zone that clearly distinguishes Maggie’s from its surroundings, and includes a zig-zagging woodland path that leads to a mirrored art installation, a collaboration with Archie McConnel, which allows for contemplation and reflection.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X