Posted on:

Kirtley Cole Construction Adaptive Reuse

Designs Northwest Architects

Shared By

Dan Nelson


2820 B Oakes Ave.



Kirtley Cole Construction


  • Dan Nelson
  • Tom Rochon
  • Jayme Zold


  • General Contractor: Kirtley Cole Construction
  • Structural Engineer: Lund Opsahl
  • Interior Designer: Mandy Calloway
  • Other: Ian Gleadle Photography

Project Status


Year Completed






View all (20) images

Project Description

This adaptive reuse project transformed the interiors of a historic building in downtown Everett into the new headquarters for Kirtley Cole Construction. The space had previously been used as a piano bar and office space for various small businesses. Kirtley Cole is heavily involved in the Everett community and had a desire to be located in the urban center of the city. This renovation allowed them to create a new headquarters that was in line with their core values of sustainability and community involvement.

The floor plan was organized with the common spaces (lobby and Conference rooms) to the front where they have visual interaction with the street through large storefront windows. The two conference rooms are designed to be flexible. They are connected by a glass overhead door which can be raised to combine them into one larger room for larger meetings. Glass walls on the conference rooms allow light to filter through to the more private office and workstation spaces that are located to the back of the building. Skylights were also added to the roof to allow more light to filter through to the interiors.

The expression of materials was important to Kirtley Cole because it speaks to their role as contractors. The project maintains the character of the existing structure and its place in the urban framework and also enhances that character with new materials that are sympathetic to the existing brick, steel and concrete elements. New Wood accent walls, Structural Steel Moment Frames and glass partitions brought the building up to an acceptable standard both structurally and experientially without detracting from the character of the historic structure.

This renovation had profound benefits in terms of sustainability and economics. Significant amounts of material were kept out of landfills and the use of new material was greatly reduced by making use of the existing building and infrastructure rather than tearing it down. This was beneficial to the environment as well as to the budget. To further enhance the sustainability and life safety of the structure steel moment frames were designed to stabilized the building seismically. These frames were left exposed in the space as part of the aesthetic expression. Insulation and mechanical upgrades increased energy efficiency and the use of durable materials will help make this project last long into the future. This project earned a NWAIA Citation for 2016.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X