Posted on:

Jewels of Salzburg

Hariri & Hariri Architecture

Shared By



Riedenburg Sternbrauerei

Rainbergstraße 5020


Asset One Immobilienentwicklungs- Original Developer / Rainbergstrasse Immobilienprojektentwicklungs GmbH- Final Developer & Builder


  • Gisue Hariri- Principal
  • Mojgan Hariri- Principal
  • Marcus Randler- Project Manager


  • Structural Engineer: Schindelar ZT GmbH (Grieskirchen), Petschnigg ZT GmbH (Graz)
  • Mechanical Engineer: TB Heiling (Salzburg)
  • Electrical Engineer: TB Herbst (Salzburg)
  • Other: TAS Bauphysik (Leonding)
  • Landscape Architect: DI Dr. Karin Standler, Wien, Austria
  • Lighting Designer: TB Herbst GmbH, Salzburg, Austria
  • Other: TAS Bauphysik, GmbH, Linz, Austria
  • Other: TB Heiling Gmbh, Salzburg, Austria
  • General Contractor: Porr GmbH (Salzburg)
  • Other: arinco planungs + consulting gmbh & kleboth.lindinger architecten

Project Status


Year Completed



116,427 sq. meters

Construction Cost


Certifications and Designations



View all (35) images

Project Description

A World-Class Residential Development in Salzburg, Austria

Inspired by the defining natural elements of the City of Salzburg, this project takes form. The master plan of this development abstractly mimics the city and becomes the microcosm of the city of Salzburg itself, with the defining mountains and Salzach River flowing through.

To create a dialogue and a personal, meditative experience, we have cut a narrow creek at the edge of the rock wall, which guides and invites the public through the site. Just like the Salzach River, it creates a new boundary, provides movement, and extends the nature into the site. The old path is incorporated in this sequence where the water travels from the highest elevation on the site through a small waterfall and becomes the collector of melting snow water, icicles, and rocks. This pedestrian path is carefully designed to allow the public to enjoy the natural beauty of the forest and the rock face without disturbing the privacy of the residents. This water canal also provides a place for exhibition of outdoor water sculptures.

Architecturally, this project simulates the rock formation, deposits and random composition of a quarry site where pieces of rocks are chiseled from the mountain and then cut to smaller pieces stacked up in a random fashion. Each block then becomes a container, a wrapping enclosure of smaller blocks or apartments within, allowing each living unit to be unique with magnificent views. With this approach, the mountain becomes a “generator”, rather than a “backdrop”. The buildings here are set back from the rock-face and they hover over their bases just enough to create a tension from where one could almost reach out and touch the rock.

One hundred residences occupy not only the 6 new structures on the site, but also the historically preserved existing brewery vaults and the adaptive re-use of an office building. A series of courtyards, roof terraces, and balconies provide indoor/outdoor spaces for the residences. Underground parking is available to all residents and additional spaces are provided for city use in times of music festivals.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X