Project

Posted on:

Jackson Family Retreat

Shared By

Rafi

Location

Big Sur, CA

Consultants

  • General Contractor: Tom George
  • Structural Engineer: Paul Endres
  • Richard Barnes

Project Status

Built

Size

2,500 sq. feet

Room or Space

Architectural Detail
View all (5) images

Project Description

2007 RADA
Architectural Design Detail / Merit

Flawlessly executed details such as this house's wafer-thin roof, delicate Alaskan yellow cedar rainscreen, and translucent walls captured the judges' attention. So did the heavier, functional insertion of the seismic structural brace, which was expressed as a stucco-clad stairwell. "It's light and veiled and so well-laced together," said one judge. "The screen wall is a great move."

Conceived as four interlocking volumes made of glass, copper, stucco, and wood, the house's open floor plan and glazed corners were designed to bring in as much of the outside as possible, since encroaching canyon walls limit the amount of direct sunlight that permeates the interior. Anne Fougeron, AIA, had ample time to consider all the angles, given that it took three and a half years and collaboration with 10 consultants to satisfy the extremely restrictive site requirements.

Just how restrictive were those requirements? "We had to hire a red-legged frog consultant, who [slept] on the site to make sure there were none on the grounds," she says.
Advertisement
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X