Posted on:

Howland Residence

Williamson Chong Architects

Shared By



  • General Contractor: Derek Nicholson
  • Structural Engineer: Blackwell Engineering—Ethan Ghadoni
  • KGA Custom Kitchens—Khang Li
  • Bob Gundu

Project Status


Year Completed



2,300 sq. feet
View all (11) images

Project Description

Renovation / Award
This three-story, turn-of-the-century house is located in Toronto’s Annex neighborhood, an area traditionally populated with students from the nearby University of Toronto. Local firm Williamson Chong Architects turned this neglected brick structure into a multigenerational home, with room for a young family, their grandparents, and a unit for student renters. Service space and family space are organized around a curved wooden staircase—with integrated storage and usable surfaces—that serves as the center of the 2,300-square-foot home. “It has a level of exquisite compositional and material precision that I think really finds a way of blending hard edges and curves,” said Juror Joel Sanders. The warm wood paneling continues through to the living spaces on the second level, strategically deployed as wayfinding and a division of space. Existing historic details, such as a carved balustrade, were restored and carry through to the third floor. “It's a very inviting insertion into this historic house,” juror Gregory Hoss said, noting that “it's just enveloped in warmth. I love it.” —Katie Gerfen
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X