Posted on:

Hilton Cleveland Downtown

Cooper Carry

Shared By

Cooper Carry


Cuyahoga County & Project Management Consultants

Year Completed



613,942 sq. feet

Project Description

Downtown Cleveland was designed in 1903 by Daniel Burnham as a vast green mall flanked by the city’s major government buildings. The mall is considered one of the major urban spaces in the U.S. The site for the Hilton Cleveland Downtown Hotel occupies the last available site on that civic green. Cleveland’s newly opened Convention Center is located under two thirds of the mall.

The city’s challenge to the architect team was to design a building respectful to the Burnham Plan that was unique to Cleveland.

The building can be viewed as having two parts: the building base and the building tower. Existing neoclassical buildings flanking the mall directly influenced the design for the building base. The shared characteristics of those buildings, base, middle and top, expressed with solid corners, were applied to the hotel base in a modern architectural language. All of the older buildings flanking the mall have a distinctive cornice line 90 feet above grade. The Hilton Hotel design has a cornice at 90 feet that becomes a tall porch and continues the strong horizontal line of the surrounding buildings. The porch connects the hotel to the mall. The result is a modern building that connects to the historic context.

The glass tower of the hotel is articulated as three slender towers. Each of the three towers has a unique expression in the glass and metal curtain wall. Near the top of the tower, the glass façade tilts out over the Mall. On the top floor, a terrace for the roof top bar is cut out of the glass providing an outdoor area overlooking the lakefront. The tower’s interesting sculptural form will create an iconic image for Cleveland’s skyline.

The hotel entry is on Lakeside Drive directly adjacent to the entry to the Convention Center to encourage a strong connection both visually and physically. The hotel’s restaurant and public spaces are positioned on the mall.

The project will seek to achieve a LEED-Silver certification.
Add A Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X